7/24 Hizmetinizdeyiz

Bağcılar/İstanbul

Güneşli Balance, Mahmutbey, Taşocağı Yolu 21/3, 34218

Mail

info@fertmuhendislik.com

vrf-klima-sistemleri-1

VRF KLİMA SİSTEMLERİ

Günümüzden 25-30 sene önce yaygın olarak konvansiyonel klima sistemleri kullanılmaktaydı. 1950 yılı civarlarında ise split klima kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde ise Değişken Debili Soğutucu Akışkanlı VRF klima sistemleri, iklimlendirme sisteminde sıkça tercih edilen bir alternatif olmuştur. VRF sistemleri ülkemizde ve dünyada son 10 yılda kullanımı hızla yükselmektedir. Ülkemizde sıkça tercih edilen VRF klima sistemi işletme maliyetinin düşük olması sayesinde diğer sistemlere göre daha avantajlı hale gelmektedir. 2000’li yıllarda basında ve medyada VRF sistemleri ilgili olarak fazla bir bilgi verilmezken günümüzde Avrupa basınında bu oran %45 oranına ulaşmıştır. Sistemi anlatmaya VRF nedir sorusuna cevap vererek başlayabiliriz.

VRF Nedir?

VRF kısaltmasını Variable Refrigerant Flow kelimelerinin baş harflerinden alır. Değişken debili soğutucu akışkan sistemi olarak da Türkçeye çevrilebilir.

VRF Klima Sistemi Çalışma Prensibi

VRF klima Sistemi, dış üniteye bağlı tek boru hattı aracılığıyla farklı iç ünite tipleri ve istenildiği kadar iç ünitenin bağlanabildiği, ısıtma soğutma veya sadece soğutma ekstra olarak gerektiği taktirde havalandırma yapılabilen bir merkezi klima sistemi olarak ifade edebiliriz. VRF klima sisteminde hava kaynaklı soğutma en çok tercih edilen sistemdir. Hava kaynaklı VRF klima sistemi, -20°C’ye kadar ısıtma, 50°C’ye kadar soğutma imkânı sağlamaktadır. VRF Klima Sistemi dış üniteden, gaz akış dağıtıcıları yardımıyla birden çok iç ünitenin birbirinden bağımsız olarak kontrol edildiği bir sistemdir. Gereken miktarda soğutucu akışkanı, doğru zamanda iç üniteye ulaştırarak ısıtma ve soğutma işlemini gerçekleştirmiş olur. VRF klima Sisteminde termostat tarafından kontrol edilen sistem ısıtma ve soğutma modları arasında bağımsız geçiş yapılmasını sağlar. VRF klima sistemi, inverter teknoloji ve değişken debisi sayesinde enerji tasarrufu sağlar. Günümüzde çok katlı yapılarda ve villalarda VRF klima sistemi tercih edilmeye başlanmıştır.

VRF Klima Çeşitleri

  • 3 Borulu VRF Klima Sistemi
  • Hava Soğutmalı VRF Sistemi
  • Su soğutmalı VRF Sistemi


3 Borulu VRF Klima Sistemi Nedir?

3 Borulu VRF klima sistemi sistemin iç mekanizmasını ifade eden 3 borulu tanımlaması, Isı Geri Kazanımlı ”Heat Recovery VRF klima sistemi” olarak da adlandırılmaktadır. Çok katlı binalarda ve eş zamanlı ısıtma- soğutma talebi olan mahallerde kullanılan merkezî klima sistemidir. 3 borulu VRF sistemi aynı anda ısıtma/soğutma yapabilmesi, bu tip yapılarda oldukça avantaj sağlıyor. Çoğunlukla otel, fabrika, hastane, sağlık kuruluşları, sosyal mekânlar vb. toplu kullanıma açık mahallerde bu gereksinimler çok daha fazla olabilmektedir. Örneğin Otellerde; odalar ısıtılırken, gıda depoları ve mutfakların soğutulması gerekiyor. Hastanelerde ise odalar ısıtılırken, ilaç depolarının soğuk tutulması gerekiyor. Tüm bu söz konusu ayrıklıklar, Isı Geri Kazanımlı VRF klima sistemi tarafından karşılanabiliyor. Aynı anda ısıtma ve soğutma yapabilen dört borulu sulu sistemler yerine ısı geri kazanımlı VRF klima sistemi kullanımı artmaktadır. Isı geri kazanımlı VRF klima sisteminin tercih edilmesindeki büyük nedenlerden biri %30’lara varan enerji tasarrufu sağlamasıdır. Fakat bu VRF klima sisteminin ilk yatırım maliyeti Heat Pump VRF klima sistemine göre hayli yüksektir.

Su Soğutmalı VRF Klima Sistemi

Su soğutmalı VRF klima sisteminde iç ünite, akışkan, borulama, otomasyon ve sistem genel itibariyle hava soğutmalı VRF klima sistemiyle aynıdır. İki VRF klima sistemi arasındaki temel fark ısının hava yerine suya atılmasıdır. Su soğutmalı VRF klima sisteminin avantajları ve dezavantajları kabaca aşağıda sıralanmıştır;

Avantajlar:

  • Dış hava sıcaklığı 0°C altına düştüğünde hava soğutmalı VRF klima sistemi kapasitesinde azalma meydana gelir. Fakat su soğutmalı VRF klima sistemi dış ortam sıcaklığından bağımsız olduğu için sıcaklık değişiminden etkilenmez.
  • Hava soğutmalı VRF klima sistemi düşük sıcaklıkta defrost ihtiyacı duymaktadır. Fakat su soğutmalı VRF klima sisteminde böyle bir ihtiyaç olmadığından sürekli ısıtma sağlanır.
  • Verimliliği hava soğutmalı VRF klima sistemine göre daha yüksektir.
  • Dış ünite boyutları kompakt olduğundan sessiz çalışma sağlanabilir.

Dezavantajlar:

  • Su soğutmalı VRF klima sisteminde kullanılan ekipmanlar (pompa istasyonu, eşanjör) için ilave bir mekanik odaya ihtiyaç vardır.
  • Su kaynağı olarak deniz ve nehir suyu kullanıldığında filtreleme işlemi gerekir.
  • Su kaynak tarafı bakımı için teknik personel ilavesi gerektirir.
  • Su kaynak tarafında ayrı bir otomasyona ihtiyaç duyulmaktadır.

Sıkça sorulardan birisi de VRV ile VRF farkı

VRF Klima Sistemi ile VRV Klima Sistemi Arasındaki Fark Nedir?

VRF sistemi ile VRV sistemi aslında aynı teknolojik sistemdir fakat farklı markalar tarafından farklı isimler kullanılır. Örneğin Daikin VRV Klima sistemi olarak adlandırırken Mitsubishi VRF Klima sistemi olarak adlandırır.

VRF Klima Markaları

Birçok klima üreticisi VRF klima üretmekte olup sektörde en çok kullanılan VRF klima markaları şunlardır; markaların kendilerine ait VRF fiyat listesi bulunmaktadır fakat proje özelinde fiyatlar değişkenlik gösterir.


VRF Klima Sistemi Elemanları

VRF klima sistemi aşağıdaki elemanlardan meydana gelir;

  • Dış Ünite
  • İç Ünite
  • Boru ve Fittingsler
  • Soğutucu Akışkan
  • Otomasyon

VRF Klima Dış Ünite: Dış üniteler modüler olarak üretildiğinden tekli ve çoklu VRF klima montajı yapılmasını sağlamaktadır. Hava soğutmalı VRF klima sisteminde dış üniteler yapı dışına veya gerekli koşullar sağlandığında iç mekâna konumlandırılabilirler. Inverter tipi kompresörler sayesinde %8-100 aralığında güç kontrolü yapılabilmektedir. Isı değiştirici soğutma modunda çalışıyorsa kondenser ısıtma modunda ise evaporatör görevi yapmaktadır. Aynı anda ısıtma ve soğutma sadece Heat Recovery VRF klima sisteminde mümkündür. VRF klima sisteminde bir adet dış ünite genellikle 20-30 HP aralığında üretilip bu değer VRF klima sisteminin markasına göre değişmektedir.  Dış ünitelerde merak edilen bir konu ise ses seviyeleridir. Bu seviye genellikle 55-65 db(A) aralığındadır.

VRF Klima İç Ünite: İç ünite tipleri markaya göre değişkenlik göstermesine rağmen genellikle 10 civarındadır. En yaygın olarak kullanılanlar ise kaset tipi, gizli tavan tipi ve döşeme tipi iç ünitelerdir. VRF klima iç ünitede fan ve ısı değiştirici bulunur. VRF klima montajı için bütün iç ünitelerin aynı olmasına gerek yoktur. Gizli tavan tipi iç ünitelerde drenaj pompası bulunmakta olup yoğunlaşmış nem suyunu 30 cm yükseğe basma imkânı sağlamaktadır. İç ünite ses seviyesi 25-34 db(A) aralığındadır. İç ünitede hava kalitesi için filtre bloğu bulunmaktadır. Sistemin verimi ve ortam havası için düzenli olarak temizlenmesi gerekir. VRF klima iç ünite kapasiteleri markaya göre değişmekte olup genel olarak 1,7 – 28 kW aralığındadır.

VRF Klima Boru ve Fittingsler: VRF klima sisteminde soğutucu akışkan bakır borular sayesinde cihazlara ulaştırılır. Fakat ısı geçişinin engellenmesi için boruların izole edilmesi önemli bir konudur. Ana boru hattından joint diye tabir edilen Y tipi bağlantı elemanları sayesinde branşman alınarak iç ünitelere bağlanır. Drenaj sisteminde ise genellikle PVC borular tercih edilmektedir. Nemlenmeden dolayı drenaj sisteminin de izole edilmesi gerekmektedir.

VRF Klima Soğutucu Akışkan: 1980 yıllarında klima sistemlerinde soğutucu akışkan olarak Freon-22 gazı kullanılmaktaydı. Fakat günümüzde doğaya verdiği zararlar nedeniyle bu gaz yerine çevre dostu olan R410-A gazı kullanılmaktadır.

VRF Klima Otamasyon: VRF klima sisteminde otomasyon diğer merkezi sistemlere göre çok daha kullanışlıdır. Kontrol olarak genellikle kablolu kumanda tercih edilmekteyken isteğe bağlı olarak uzaktan kumanda veya merkezi kumanda ile kontrol imkânı sağlar. Merkezi kumanda sayesinde VRF klima sistemi haftalık programlama imkânı sunmaktadır. VRF klima sistemi akıllı ev sistemlerine entegre de edilebilir.

VRF Klima Kullanım Alanları

VRF klima sisteminin modelleri, binaların ısıtılması ve soğutulmasında faaliyet gösteren ve birtakım farklılıklar arz eden sistemleri ifade etmektedir. Her noktasında bağımsız kontrol istenen ve ısı yükleri tarafından güçlü bir sistem arayışı olan her yerde VRF klima Sistemi kullanılmaktadır.

  • Ticarî alanlar
  • Sosyal tesisler
  • Oteller
  • Sağlık kuruluşları
  • Restoran ve lokantalar
  • Mağaza zincirleri
  • Eğitim binaları
  • Spor kompleksleri
  • Organizasyon alanları
  • Havaalanları
  • Lüks konutlar
  • Villalar
  • Plazalar
  • Alışveriş merkezleri

VRF Klima Sistemi Avantajları
  • VRF klima sistemleri, bölümlerin birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebilmesine izin verdiğinden düşük işletme maliyetine sahiptir.
  • İnverter kompresör sayesinde soğutucu akışkanın kademesiz şekilde kontrol edilebilir. Bu sayede her bölümdeki farklı ihtiyaçlara karşı adapte olur ve gereksiz enerji sarfiyatı önlenir
  • Çoklu dış ünite gruplarında döngüsel olarak dış ünite çalıştırıldığından eş yaşlandırma uygulanabilir.
  • Dış ünitede bulunan yedekli kompresör sayesinde kompresör arızalarında kapasitenin 8 saat boyunca geçici olarak karşılanmasını sağlar.
  • İç ünite ses değerleri 19db(A) değerine kadar indiğinden oteller ve sessiz alanlar için idealdir.
  • Belli bir oranda kapasite aşılabildiğinden sisteme sonradan iç ünite eklenebilir.
  • Dış ünite sesi ihtiyaç duyulduğunda otomatik olarak düşürülebilir.
  • VRF klima sistemi hava soğutmalı dış üniteler 20°C ile +52°C aralığındayken soğutma yapabilir ve dış ortam sıcaklığı -25°C ile +15,5°C aralığındayken ısıtma modunda çalışabilir.
  • Yüksek boru metrajları sayesinde çok katlı yapılar için tasarım kolaylığı sağlar.
  • Merkezi kumanda sayesinde sistem haftalık programlama yapılarak iklimlendirme konforu arttırılabilir.


FERT Mühendislik ile VRF Klima Fiyatları ve Kurulumu

VRF klima sistemi iç ve dış üniteleri ile VRF sisteminin altyapı tesisatının doğru yapılmaması verimi düşürdüğünden zamanınıza ve bütçenize zararlı olacaktır. VRF klima sisteminde, performansını düşürmeyecek ve klimanızdan %100 verim almanızı sağlayacak VRF klima montajı hizmetimiz sayesinde bu durum artık sorun olmaktan çıkıyor.

Klimanın performans kaybı yaratmayacak doğru yere montajı için klima uzmanları, mühendisler ve gerekli montaj hizmetini veren VRF Klima ekibimiz, mekânınız için en ideal çözümleri sizlerle buluşturuyor. Mühendislerimiz ve teknisyenlerimiz mahallinize gelerek mekânın özelliklerine göre montaj yerini belirliyor. Hızlı montajla ve uygun VRF klima fiyatları ile işletmenize özel çözümler sunuluyor. Firmamız VRF Klima sistemlerinde ücretsiz keşif hizmeti sağlamaktadır. Doğru sistem tasarımı yapılarak uygun vrf sistem kurulumu sağlanır.

VRF Klima Sistemleri Hakkında Teklif almak için bizimle İletişime geçebilirsiniz.

0552 824 69 40 – info@fertmuhendislik.com

Sık Sorulan Sorular

VRF Klima Sistemi Nasıl Çalışır?

VRF Sistemi Nerelerde Kullanılır?

Otel, restoran, ofis ve villa gibi çok katlı yapılarda ve müstakil konutlarda VRF sistemi kullanılır.

VRV mi VRF mi?

VRF sistemi ile VRV sistemi aslında aynı teknolojik sistemdir fakat farklı markalar tarafından farklı isimler kullanılır.

VRF mi Split Klima mı?

VRF ve split klima arasında en büyük özellik değişkan debi sayesinde enerji tasarrufu sağlamasıdır. Küçük m2 olan alanlarda split klima daha avantajlıyken büyük yapılarda VRF klima sistemi daha avantajlıdır.

Merkezi Klima Sistemi Nedir?

Dış üniteye bağlı tek boru hattı aracılığıyla farklı iç ünite tipleri ve istenildiği kadar iç ünitenin bağlanabildiği, ısıtma soğutma veya sadece soğutma ekstra olarak gerektiği taktirde havalandırma yapılabilen kullanıcıların ayrı olarak kontrol edebildiği bir klima sistemi olarak ifade edebiliriz.

Sohbete Başla
Yardıma mı ihtiyacınız var ?
Merhaba size yardımcı olabilir miyiz ?