Telefon
0534 518 66 48Telefon
0534 518 66 48İçindekiler
Havalandırma sistemi uygulanmasının temel amacı; ortamda bulunan insanların konforlu bir şekilde yaşamalarını sağlamak, özel muhafaza koşulları bulunan ürünleri saklanması veya endüstriyel işlem için gerekli hava koşularını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda havalandırma sistemi kurulum aşamasında doğru kapasitede, yeterli donanımı sağlayan, verimli ve sürekli çalışmayı sağlayacak ve gerektiği zaman modernizasyonlara cevap verecek havalandırma sistemi tasarımı gerekmektedir. Dünyada ve ülkemizde küresel ısınmanın söz konusu olduğu dönemde gelecek asrın mesleği olan havalandırma tesisatı için gereken önem gösterilmelidir.
Havalandırma tesisatı etkin bir şekilde kullanılabilmesi için vantilatörlerden yararlanılması gerekir. İstenmeyen duman, buhar, ısı ve kokunun ortamdan dışarı atılmasında vantilatörlerden yardım almamızda fayda vardır. Dış ortamın ideal koşullar altında olduğu durumda olumlu sonuçlar verebilir. Fakat dış hava koşullarının ideal olması nadir rastlanan bir durumdur. Dış hava sıcaklığının iç hava sıcaklığından daha yüksek olduğu durumda sıcak ve kirli hava yapının dışına çıkması sağlanamaz. Bu koşula göre, doğal havalandırma sistemi etkisi, hava sıcak ve durgun olduğu zaman minimum düzeye inecektir. Fakat mahal havalandırmasına en çok aynı durumda zorunlu hale gelmektedir. Doğal havalandırma sistemi etkisi, rüzgâra göre değişeceğinden sürekli olarak farklılık gösterecektir.
Havalandırma tipleri 2 ayrı başlık altında toplanmaktadır;
Doğal havalandırma sistemi, atmosferden bulunan temiz havanın yapıda hareketini sağlamak amacıyla havanın doğal hareketlerine dayanan bir iklim kontrol yöntemidir. Yapıda doğal havalandırma oluşturmanın en temel yolu rüzgarla çalışan havalandırma için açılan pencere oluşturmaktır. İnsanlar pencere hareketi sayesinde bir yapının hava akışını kontrol edebilir, daha fazla pencere açılarak içeri giren havanın miktarı arttırılabilir veya kokuların ortamdan atılmasını sağlayabilirler. Günümüzde bulunan birçok özel ev için doğal havalandırma sistemi yeterli olacaktır.
Doğal havalandırma sisteminin yetersiz kaldığı yapılarda (ofis, plaza, AVM) mekanik havalandırma sistemi tercih edilir. Günümüzde havalandırma sistemleri içinde en etkili ve gelişmiş havalandırma türü mekanik havalandırma sistemidir. Çünkü mekân için iç ortam hava kalitesi kadar iç ortamın sıcaklık ve nem koşulları da önemlidir. Doğal havalandırma sistemi kullanarak bu kontrol çok zordur ve dış ortamın koşulları ile sınırlandırılırız. Mekanik havalandırma sisteminde, aldığımız temiz havayı şartlandırmayı da tercih edebilirsiniz.
Mekanik havalandırma sistemi iç ortamdaki kötü hava ve dışarıdan emilecek taze havayı mekanik yollarla sağlanır. Bu sistem aynı zamanda iç ortamın sıcaklık ve nem koşullarını da kontrol etmemizi sağlar. Bu yöntemde her iki işlem de bir fan yardımıyla tamamlanır. Besleme havası ile egzoz havası arasında genellikle bir ısı geri kazanım sistemi bulunur. Özellikle konut uygulamalarında bu ısı geri kazanım verimi %85'i geçebilmektedir. Böylece önemli bir ilave ısıtma/soğutma yükü olmaksızın ortama taze hava sağlanabilmekte ve yıl boyunca basınç dengesi gözlemlenebilmektedir.
Sisteme ihtiyacımız olan taze havayı sağlarken aynı zamanda havayı ayarlayarak yani ısıtıp soğutarak iç ortam yükünü de kontrol edebiliyoruz. Bazı durumlarda iç mekân yükünü taşımak için gereken hava miktarı, ortamın ihtiyaç duyduğu taze hava miktarını aşabilir. Bu durumda gerekli miktarda taze hava ile iç ortam havası karıştırılarak enerji verimliliği sağlanabilir. Bu sistemlere “tam hava sistemleri" diyoruz ve yoğun olarak mekân iklimlendirme ve iç mekân hava kalitesini sağlamak için kullanılmaktadır.
Lokal havalandırma sistemi, kaynağın çevresinde bulunarak kirleticiyi yakalama amacıyla hava kirleticilerini yok etmek için kullanılır. Kirletici kaynak, işçinin nefesine hapsolmadan önce hemen yok edildiğinden endüstriyel sistemler için lokal havalandırma sistemi çok etkili bir yoldur. Çoğunlukla kirletici kaynağın sağlık riski oluşturması, yüksek derecede toz ve duman üretilmesi, emisyon kaynaklarının az olduğu durumlarda tercih edilir.
Hava şartlandırılması, kontrol edemediğimiz iklimsel havayı ısıtma, soğutma, nemlendirme ve filtreleme yaptıktan sonra kapalı mahallerde bu parametreleri istenilen sınarlar içerisinde tutmaktır. Merkezi havalandırma sisteminden araç klimasına kadar birçok sistem bu olayı sağlamak adına günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Ortam sıcaklığında normal seviyelere göre %10’undan fazla sıcaklık artışı olduğu durumlarda verimliliğin %30-40 aralığında azaldığından şartlandırılmış havalandırma sistemi tasarruf için önemli bir adımdır.
Şartlandırılmış havalandırma sistemi genellikle ana bileşenler olarak klima santrali ve hava kanallarından oluşur. Klima santrali havalandırma sistemi gereksinimine bağlı olarak ısıtma, soğutma, nemlendirme ve filtreleme ünitelerinden oluşur. Bu ekipmanlardan geçen hava fan aracılığıyla ortama verilir. Ortamdan emilen hava %100 filtrelenir, şartlandırılır veya %30 dış hava %70 iç hava karışımı sağlanarak şartlandırılıp tekrar ortama verilir. Bu nedenle ortamdaki kirli hava belli bir süre içerisinde yenilenecektir.
Havalandırma sisteminde en çok tercih edilen sistem fanlar ile havalandırmanın gerçekleştirilmesidir. Fakat verimsiz olması nedeniyle büyük yapılarda merkezi havalandırma sistemi tercih edilmektedir. Merkezi havalandırma sisteminde klima santralleri kullanılır. Ortamdan emilen hava santral içindeki ekipmanlar sayesinde istenilen sınırlarda tutulabilir. Şartlandırılmış havalandırma sisteminde de en çok tercih edilen sistemdir.
Ortama verilecek havayı ısıtmak için kazan veya dx klima santrali kullanılır. Soğutmada ise chiller grubu veya ısıtmada olduğu gibi dx klima santrali kullanılabilir.
FERT Mühendislik olarak gelen keşif listesi veya bize ulaştırmış olduğunuz projeden sizlere havalandırma sistemi kurulum fiyatı veriyoruz.
Anahtar teslim projelerde havalandırma sistemi kullanılarak sistemi sizin için en başından tasarlayarak proje, uygulama ve montaj hizmetini iş sonlanana kadar size destek oluyoruz.
Havalandırma Sistemi Hakkında Teklif Almak için Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.
0552 824 69 40 – info@fertmuhendislik.com
Havalandırma sistemi, ortamda bulunan insanların konforlu bir şekilde yaşamalarını sağlamak, özel muhafaza koşulları bulunan ürünleri saklanması için gerekli hava koşularını sağlamaya yarayan sistemlere denir.
Havalandırma Sistemleri, doğal havalandırma sistemi ve mekanik havalandırma sistemi olmak üzere 2 ayrı başlığa ayrılmaktadır. Yapılarda kurulumu gerçekleşen mekanik havalandırma sistemidir.
Havalandırma tesisatı uygulanmasının temel amacı; ortamda bulunan insanların konforlu bir şekilde yaşamalarını sağlamaktır. Endüstriyel uygulamalarda ise özel muhafaza koşulları bulunan ürünleri saklanması veya endüstriyel işlem için gerekli hava koşularını sağlamaktır.
Havalandırma sisteminin belirlenmesinde birinci etken uygulanacak yerin alan büyüklüğüdür. Alanın büyüklüğüne göre gerekli kapasiteler çıkartılır. 2.etken ise alanın kullanım türüdür. Kullanım türüne göre gerekli hesaplamalar yapılarak toplam havalandırma kapasitesi belirlenir.
Mekanik havalandırma sistemi iç ortamdaki kötü hava ve dışarıdan emilecek taze hava mekanik yollarla sağlanır. Bu sistem aynı zamanda iç ortamın sıcaklık ve nem koşullarını da kontrol etmemizi sağlar. Bu yöntemde her iki işlem de bir fan yardımıyla tamamlanır.